Red
2023
POMEROL
S.A.S LE BON PASTEUR
Varietal blend
80 % Merlot
20 % Cabernet Franc
Alcohol by volume
14°
Size of the vineyard
5.20 ha
Quantity produced
22 000 bottles
Average age of vines
40 years old
Grape varieties
80 % Merlot
20 % Cabernet Franc
Soil type
Gravel-clay
Vineyard skills
Sustainable culture
Yields in hls/ha (Grand Vin)
40 hls/ha
Vinification
Fermentation in new oak barrels.
Maturing/ageing : 15 months in barrel
Commentaires de dégustation
In 2023, Pomerol enjoyed favorable climatic conditions that were propitious to producing top-quality grapes. A challenging growing season for our technical teams, who exhibited their engagement and passion to elaborate this memorable vintage. A beautiful Indian summer allowed us to orchestrate the harvest from the 13th of September to the 2nd of October with the utmost dexterity in ideal weather conditions for ripening. Once again this year the vines demonstrated their resilience in the face of unequalled climatic conditions. On the palate there is a vibrant and frank attack, bolstered by a generous Merlot and a Cabernet Franc that is full of freshness. The perfectly integrated tannins caress the palate with a silky texture. The finish is remarkably long, precise, and pure. The 2023 vintage represents the perfect harmony between aromatic freshness, elegance and complexity.
Une belle arrière-saison après un été plutôt frais a permis d’orchestrer les vendanges du 13 septembre au 2 octobre avec une infinie dextérité dans des conditions idéales de maturation du raisin. Cette année encore la vigne a démontré sa résilience face à des conditions climatiques inédites.
La bouche est vibrante avec une attaque franche, portée par un merlot généreux et une exceptionnelle fraicheur du cabernet franc. Les tanins parfaitement intégrés caressent le palais par leur texture soyeuse. La finale est remarquablement longue, précise et pure.
Le millésime 2023, c’est l’harmonie parfaite entre la fraicheur aromatique, l’élégance et la complexité.
Production